Tietoa hiustenvärjäyksestä

Hiusten värjääminen näyttää tänäpäivänä olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Hiustenvärjäyksen mukanaan tuomien ongelmien myötä joudumme pohtimaan vaihtoehtoja, värjätäkö itse, mennäkö kampaajan käsittelyyn vai värjätäkö hiuksiaan lainkaan.  Ajattelemme, että kampaajalla tehty värjäys on turvallinen ja varma. Epäilemättä esteettisyyden kannalta näin onkin, silla kampaajalla on  tietotaito, jolla saadaan aikaiseksi juuri se lopputulos, mikä suunnitelmissa olikin. Ammattitaitoinen kampaaja myös osaa kertoa väriaineiden turvallisuudesta ainakin siltä osin, mitä sisällysluettelosta eli INCI-luettelosta selviää. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua se, ettei hän voi tietää mille aineille asiakas on mahdollisesti herkkä tai mitkä ainevahvuudet ärsyttävät esim. asiakkaan päänahkaa. Suurin ongelma on kuitenkin se, että hiusvärien sisältämien  synteettisien kemikaalien on todettu aiheuttavan voimakkaita allergisia rektioita, jotka voivat olla hengenvaarallisia. Osa kemikaaleista ei myöskään ole sataprosenttisen turvallisia pitkäaikaisessa käytössä.  

Tämän hetken pahimmaksi ongelmaksi on noussut voimakkaasti allergia tai herkistyminen PPD:lle eli paraphenyleenidiamiini-nimiselle (fenyleenidiamiini) aineosalle, jota lähes kaikki kestovärit sisältävät. Etenkin tummissa hiusväriaineissa sitä on poikkeuksetta kaikissa, mutta myös vaaleissa väreissä. Siksi jokaisen olisi osattava tarkkailla tuntemuksiaan ja mahdollisia seuraamuksia värjäyksestä, sillä paraphenyleenidiamiini-allerginen kohtaus voi olla hengenvaarallinen. Muista myös, että paraphenyleenidiamiini on aine, jota käytetään usein hennatatuoinneissa! Sitä sekoitetaan hennan sekaan tuomaan pysyvyyttä tatuointiin ja tummentamaan väriä. Koska väri jää iholle joksikin aikaa, sille herkistyy hyvinkin nopeasti. Voi olla että tatuoinnista ei seuraa suurempia ongelmia, ehkä vain kutiava ihottuma joksikin aikaa. Saattaa kuitenkin olla, että seuraavan hiustenvärjäyksen aikana tuleekin allerginen reaktio. Jos näin käy, tarkoittaa se, että paraphenyleenidiamiinia täytyy välttää koko ikänsä.

Toinen ongelma hyvin monille asiakkaille ovat hajusteet ja voimakkaat tuoksut ja höyryt, joita syntyy hiustenvärjäyksessä. Ne saattavat ärsyttää voimakkaasti hengitysteitä. Ammoniakittomia kestovärejä on kehitelty ja onnistuttu jo saamaan myös kampaamoihin ammattikäyttöön. Myös hajusteettomia värejä löytyy. Ammoniakki kuitenkin on usein korvattu toisella mahdollisesti yhtä voimakkaalla aineella, joka voi olla tuoksuton, mutta aiheuttaa ehkä enemmän hiuspohjan ärsytystä, joskaan ei aina tai välittömästi. Seuraavassa tarkempaa tietoa näistä sarjoista, joissa on yritetty kehittää vaihtoehtoja. 

Hyvän Ilman-kampaamot on suomalainen konsepti, joka on kehitetty vähentämään allergisia oireita ja herkistymisiä kemikaaleille kampaamokäynneillä ja siellä työskenneltäessä. SIM-kampaamotukun kehittelemissä turvallisemmissa kampaamoaineissa on ilmestynyt  kampaamokäyttöön tarkoitettu hiusten kestoväri-sarja, jota aluksi markkinoitiin parafenyleenidiamiini vapaana hiusvärinä. Huomioi kuitenkin, että PPD-johdannaisia on käytetty. Niistä on joskus sanottu, etteivät ne olisi niin voimakkaasti herkistäviä, mutta tämä ei valitettavasti pidä paikkaansa. Tästä SensiDo-värisarjasta kannattaa kysyä lisää Hyvän Ilman-kampaamoista, jotka löydät täältä.

SensiDo-sarjassa on myös sävyttävä ja kiiltoa antava värihoitoaine, jolla saa hieman syvyyttä omaan väriin tai voimistettua väriä värikäsittelyjen välissä. Ne eivät sisällä PPD:tä ovat helppokäyttöisiä.

SIM tuotteissa on myös hajusteettomat värit, jotka voivat tuoda helpotusta monelle tuoksu/hajusteallergikoille ja herkistyneille, mutta PPD-herkistyneille niistäkään ei ole iloa eikä apua.

Schwarzkopfilta on ilmestynyt kampaamoihin värisarja Essensity,  joka on yli 70%:sti luonnollista alkuperää. Se on ammoniakiton, ei sisällä silikoneja, parabeenejä, PEG-johdannaisia, formaldehydijohdannaisia, keinotekoisisa väriaineita tai parafiini-/mineraaliöljyjä sekä on täysin hajuton. Tämäkin vaihtoehto voi sopia astmaatikoille ja tuoksuyliherkille, mutta ei sulje pois aggressiivisa kemikaaleja ja sisältää PPD:tä!  

Vaalennusväreissä käytetään myös monenmoisia kemiallisia yhdisteitä, joiden pitkäaikaisvaikutuksista ei ole täyttä varmuutta. Myös niissä käytettävät hapetteet ovat vahvempia, joten paikallinen ihoärsytys on myös voimakkaampaa. Ja mikä ikävintä, myös vaaleissa väreissä on PPD:tä hyvin usein. 

Hiusten sävytystä pidetään usein turvallisempana vaihtoehtona, mutta niitäkin valittaessa kannattaa perehtyä INCI-luetteloon, sillä monissa niistäkin käytetään PPD:tä eli paraphenyleenidiamiinia. Hapetteita sävytysaineissa ei tarvitse käyttää, koska tulokset eivät ole vaalentavia tai pitkäaikaisia.

Hiusten vaalentamisessa yksi hyvä keino on vanha kunnon huppuraidoitus. Sillä saa reilustikin vaaleaa eikä päänahka joudu kosketuksiin kemikaalien kanssa. Raita-aineissa ei myöskään ole yhtä paljon kemiallisia yhdisteitä kuin vaalennusväreissä, eikä PPD:tä.  Huono puoli on se, ettei huppumenetelmällä aina saa tasaisen vaaleaa juuresta asti, mutta tämän hetken trendit suosivatkin onneksi sen tyyppistä värjäystä, ettei tyvikasvu haittaa.

Kasvivärit ovat turvallinen ja riskitön tapa hiustenvärjäyksiin (synteettisten kemikaalien osalta). Se on luonnonmukainen vaihtoehto, eikä värjäyksistä ole haittaa terveydelle. Vaatii vaan rohkeutta kokeilla, koska tulos on yksilöllinen omasta hiuslaadusta riippuen. Lyhyemmässä mallissa kannattaa uskaltaa kokeilla, koska palaaminen entiseen käy nopeammin. Ja tulos voi yllättää positiivisesti ja hiustenvärjäyshuolet on sen jälkeen ratkaistu! Myös Logonan Color Creme voidemainen kasviväri on kokeilemisen arvoinen helppokäyttöisyytensä vuoksi. Sillä voidaan myös käsitellä tyvikasvu helpommin. Kovin tummia tuloksia vaaleahkoihin hiuksiin sillä ei tosin saa, mutta lopputulokset ovat upean kiiltäviä ja kauniin sävyisiä.  

Kasviväreistäkin kannattaa tarkistaa, että ne ovat 100% kasvivärejä. Myös hennalla värjätessä tarkista aina, että kyseessä on luonnonhenna (Lawsonia inermis) eikä synteettisesti valmistettu henna (Lawsone). Pitää myös muistaa, että jos on herkkä ja monia allergioita, ei ole poissuljettua olla allerginen myös kasviväreille. 

Tints of Nature hiusvärisarja lukeutuu normaaleihin kemiallisiin hiusväreihin. Sarjassa ovat sekä kestovärit että kevytvärit.

Kestovärit sisältävät PPD:tä ja muita kemiallisia yhdisteitä. Värien hellävaraisempi koostumus pohjautuu sekä siinä käytettyihin suojaaviin luonnonaineisiin, että huomattavasti matalampaan määrään PPD:tä sekä miedompaan hapetteeseen(peroxidi). Hei ilmoittavat PPD-tasoksi keskimääräisesti 0,42% (alhaisin, jolla saadaan aikaiseksi kemiallinen kestovärjäys) . EU:ssa sallittu korkein PPD-taso on 4%. Peroxidi-taso on 6% (vaaleissa väreissä 9%, ja valkaisussa12% tai 9%, hyvin samat tasot kuin normaaliväreissäkin). Hapetevahvuudet eivät kuitenkaan ole kaikkein suurin ongelma hiusväreissä, koska niiden vaikutus kohdistuu vain hiukseen ja sen kuntoon, vaan huomio kannattaa kiinnittää PPD.hen, koska se on herkistävä aine. Monet asiakkaat valitsevat siksi tämän värisarjan, että he haluavat vähentää PPD-altistustaan ja siten toivovat välttyvän allergiselta reaktiolta tulevaisuudessa. Tärkein asia on kuitenkin muistaa, että mikäli herkkyyttä on jo ilmaantunut hiusväreille, niin matalatkaan määrät PPD:tä eivät ole turvallisia, vaan saattavat aiheuttaa voimakkaan reaktion!  

Kevytvärit ovat hyvä vaihtoehto kestoväreille, jos herkkyyttä jo on tai haluaa suojautua aggressiivisilta kemikaaleilta. Tints of Naturen kevytväreissä ( Semi-permanent haircolour ) ei ole PPD:tä ja siksi niiden käyttö on turvallisempaa.